Tips til eksamen i kroppsøving

Arne Faugstad Ryngøye er lærer i kroppsøving og har lang erfaring med undervisning for privatister. Vi er så heldige å ha han som lærer på Metis Privatistskole i Bergen. Vi har tatt en prat med Arne for å høre hvilke tips han har til dere som skal ta eksamen i kroppsøving.

Arne kommer fra Bergen og har mastergrad i idrett og kroppsøving, og allmennlærerutdanning fra HIB. Han er glad i å holde seg i god form, men ikke særlig glad i å trene alene på treningssenter. Arne har selv endt opp som støttemedlem, men påpeker at han fortsatt holder seg aktiv! Opp til flere ganger i uken spiller han squash og fotball sammen med familie og venner.

Hvilken undervisningserfaring har du?

– Jeg har ti års erfaring som kroppsøvingslærer, og har jobbet her på Metis Privatistskole i flere år der jeg har hjulpet hundrevis av privatister frem mot eksamen.

Hvordan vil du anbefale privatistene å arbeide frem mot eksamen?

– Jeg vil anbefale alle å starte med forberedelsene i god tid! Som privatist har man gjerne flere eksamener, så da er det lurt å jobbe jevnt over semesteret. Da slipper man å ta et skikkelig skippertak før eksamensperioden.

Praktisk og muntlig eksamen

– Når man skal opp i eksamen i kroppsøving er det viktig å øve mye på den praktiske delen av eksamen. Den foregår ved at man trekker to idretter og får karakterer på begge. Man kan også få andre oppgaver enn individuelle idretter og lagidretter, som blant annet styrketrening eller bevegelighetstrening. Har du drevet med dans eller kampsport er den praktiske delen av eksamen også en super mulighet for å vise det frem til sensor og eksaminator. Etter den praktiske eksamen får man en halvtime forberedelse før den muntlige delen. Da bruker man stort sett tiden til å lage egentreningsopplegg. Man setter seg et mål, og planlegger treningsøktene for å nå målet. Da er det viktig å kjenne til de store treningsformene utholdenhet, styrke og bevegelighet. Det er også en stor fordel om man kan litt om kosthold.

Arne sine fem beste tips til eksamen

  • Ikke vær likegyldig.
  • Vær høflig mot sensor og eksaminator.
  • Vis interesse for faget.
  • Lag et tankekart.
  • Skriv ned stikkord.

– På muntlig eksamen er det lurt å begynne å snakke om ting du kan. Dette gir deg en god magefølelse som du tar med deg videre i eksamen. Et annet tips er å lage en plan på hvordan du skal løse oppgavene. Tenk på det som et foredrag for sensor. PS: Ikke snakk for mye med de andre privatistene som har hatt eksamen før deg. Da slipper du unødvendig stress. Gjør du alt dette så er du godt forberedt til kroppsøving som privatist. Lykke til!